Make your own free website on Tripod.com
home
           home
Neke pasmine
Uvod
Povijest pasa
Graða pasa
Pasmine
Linkovi
ranger  ZAPADNOŠKOTSKI BIJELI TERIJER

Malen je pas, dubokih prsiju, kratkih nogu, bijele dlake i oštrog pogleda. Njuška je razmjerno kratka, stop je dobro izražen. Ne smije biti sličan škotskom terijeru. Oči su srednje velike, tamne i približene. Male uši su uspravne, šiljaste i prekrivene dlakom. Tijelo je kompaktno, leđa kratka kao i rep koji je nošen uspravno. Ima dugu dlaku s ravnom i tvrdom dlakom koja je duga 5 cm, poddlaka je kratka i mekanija, krzno je potpuno bijelo, nokti, jastučići i njuška su crne boje. Visina - 28 cm, težina - 8 kg.

BRUNO LABRADOR RETRIVER

To je pas snažnog izgleda, aktivan i pun energije. Unatoč jakoj postavi lagano se kreće. Karakteristika zmu je jaka, kratka dlaka, ravna, bez kovrči. Poddlaka odbija vodu. Dlaka na nogama i na repu nije duga. Za tog retrivera tipičan je tzv. vidrin rep. Stop je izražen, gubica jaka i na krajevima nije bitnije sužena. Uši su obješene uz glavu, srednje velike i postavljene prilično unazad. Boja je crna, čokoladno smeđa ili svijetlo žuta. Žuti psi imaju najgušću dlaku. Visina - 55 do 62 cm, težina - od 25 do 31 kg. Žive oko 12 godina.HASKI SIBIRSKI HASKI

Oko 1915. godine sibirski haski pokazao kao vrlo dobar vučni pas, izuzetnih sposobnosti i postao je sinonim vučnih pasa. Haskiji su druželjubivi, veseli, inteligentni, ljubazni i dobri prijatelji djece. Nisu pasmian pogodna za ljude koji imaju malo vremena za šetnje i istrčavanje. Puni su energije, neumorni i žilavi. Haski ne zahtjeva preveliku brigu.
Dlaka se treba četkati, jednom tjedno, a za vrijeme linjanja i češće. Potrebno mu je puno kretanja. Ne vole biti sami jer su psi čopora, a osobito cijene pseće društvo. Uši treba čistiti redovito, a nokte na nogama rezati. Odličan je obiteljski pas, koji se odlično slaže s djecom. Veoma su prilagodljivi.BULDOG ENGLESKI BULDOG

Temperament danasnjih buldoga je naizgled smiren, tih i flegmatican, no svatko tko je imao priliku duze vrijeme provesti s njima shvatio je koliko se energije i agilnosti krije u tome naizgled malom "zdeponji". Zbog građe tijela današniji buldozi teže kote, uz obvezatnu pomoc covjeka, te nemaju brojna legla. Opći izgled: kratkodlak, zdepast, prilicno nisko postavjem, siroko graden, snazan i zbijen. Masivna glava, u odnosu na tijeo, prilicno velika. Nijedno obiljezje ne smije u tolikoj mjeri dominirati da cjelokupna uskladenost bude narusena ili da nagrduje izgled psa ili steti njegovoj sposobnosti kretanaja. Lice je kratko, gubica siroka, tupa i usmjerena prema gore. Tijelo je kratko, dobro skolopljeno, udovi su snazni, dobro razvijenih misica i dobre kondicije. Straznji udovi su visoki i snazni, ali u usporedbi s teskim prednjim udovima nesto laksi. Ženke nisu toliko impresivne i snazno razvijene kao muzjaci. Opća obilježja: ostavlja dojam odlučnosti, snage i aktivnosti. Ćud: pažljiv, odvažan, odan, pouzdan, hrabar, ljutita izgleda ali nježan.


GONIC POSAVSKI GONIČ

To je srednje velik gonič VI FCI skupine. Čvrstog je tijela temeljne pšenično rumene boje u svim nijansama. Bijele oznake trebaju biti do 1/3 temeljne boje. Na glavi su u obliku cvijeta, pruge ili lise. Obično ima bijeli ovratnik, bijele grudi, trbuh, donje dijelove nogu i vrh repa. Glava duga, lobanjski je dio zaobljen s izraženom zatiljnom kosti. Nos i oči tamne do smeđe. Uši priljubljene, tanke, dostižu do usnog kuta. Zagriz potpun i škarast. Leđa ravna, sapi blago zaobljene, hod ravnomjeran. Dlaka čvrsta i gusta, na donjoj strani bedara, trbuha i repa neznatno duža. Visina 46-58, primjerena visina mužjaka je 50 cm, ženke 48 cm.
IST GON ISTARSKI  OŠTRODLAKI GONIČ

Istarski oštrodlaki gonič za razliku od kratkodlakog ima robusniji izgled, nešto je krupnije glave i tijela što odaje izgled povjerljivog, strpljivog i snažnog psa. Kao i kod kratkodlakog istarskog goniča osnovna boja je bijela s narančastim oznakama, a može biti i potpuno bijela bez oznaka. Trobojnost je diskvalifikacijska mana. Oštra dlaka duga je do 10 cm kostrijenaste kvalitete, stršeća i bez sjaja. Ispod nje se nalazi gusta i kratka poddlaka. Dužina i gustoća dlake različita je na pojedinim dijelovima tijela i ne sme biti meka i kovrčava. Visina 46 -58 cm, primjerena visina mužjaka je 52, ženke 50 cm.
DAL DALMATINSKI PAS

Živahan, skladno građen, jak i mišićav pas, iako ne grub. Ima vretenasto tijelo. Brz je i uporan. Glava mu je osobita, priljubljenih ušiju, okruglih očiju, potpunog škarastog zubala. Priznate su dvije varijante: bijeli s crnim točkama i bijeli s jetreno smeđim točkama. Kod crnog oči su tamne, a kod smeđeg jantarno smeđe. Sluznice nosa, rubovi očnih kapaka i nokti odgovaraju boji točaka koje su po tijelu veće, a po glavi, nogama i repu manje. Sitne točkice izmedu većih su nepoželjne. Rep je ispružen nešto iznad linije leđa, nikad savinut i prebačen prema glavi. Šape "mačije". Dlaka je kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna. Visina: 56 - 61 cm (mužjaci), 54 - 59 (ženke), teži do 25 kg.
HR OVC HRVATSKI OVČAR

To je pas srednje građe, niti teških, niti filigranskih kostiju. Tijelo mu je skladno, pravokutno i rustičnog izgleda. Glava je tupoklinastog oblika, paralelnih linija gubice i lubanje. Oči imaju oblik badema, dosta su velike, tamno smeđe boje, inteligentnog i živahnog pogleda. Zubalo je potpuno, klještastog ugriza. Ima trokutaste, stršeće ili polustršeće uši. Dlaka je crna, čvrsta, valovita, kovrčava, i duga oko 10 cm. Kratka je na glavi, vanjskom dijelu ušiju i donjim dijelovima nogu. Šape su žličaste. Poddlaka je crna i gusta. Na, prsima i grudištu dozvoljene su bijele oznake do promjera 5 cm. Visina - 40 do 50 cm.NJEM OVC NJEMAČKI OVČAR

Njemački ovčar već je mnogo godina najpopularniji pas na svijetu. To zahvaljuje svom tjelesnom, ali i psihičkom ustrojstvu. Stvoren prije 100 godina od različitih skupina ovčarskih pasa iz njemačkih zemalja i sa ciljem stvaranja što boljeg i pouzdanijeg službenog psa. Ova pasmina sposobna je za sve zadatke osim za lov. On je snažan, odvažan, oštar, a opet poslušan, podložan svom vodiču i sposoban za svako školovanje. Glava je osrednje velika i umjereno široka, postupno se suzuje u dugačku klinastu snažnu gubicu preko umjerenog čeonog prijelaza. Uške su visoko nasađene, uspravno nošene. 
Oči su bademaste i tamne, vrat je nošen horizontalno dok su leđa osrednje dugačka s primjetnim padom od grebena prema zadnjim nogama. Prsa su veoma duboka i snažna. Prednje noge su ravne a stražnje noge formiraju izrazito zatvoreni kutovi. Cijelo je tijelo prekriveno osrednje dugom, ravnom i tvrdom dlakom koja posvuda leži uz tijelo. Glava, uši i prednji dijelovi nogu obrasli su kraćom a vrat i rep dužom dlakom. Osnovna boja je najčešće žuta ili crvenkasto žuta s većim ili manjim crnim plaštom. Dlaka ove pasmine sastoji se od dva sloja;gornji dio je čvrst i oštar, dok je donji dio mekana gusta poddlaka. Dlaku njemačkog ovčara je relativno lako održavati. Najvažnije je redovito češljanje kako bi dlaka bila u dobrom stanju. Od pribora najvažnije je posjedovati tzv. slicker četku koja posjeduje zakrivljene metalne zupce i odlična je izvlačenje poddlake. Preporučljivo je imati i češalj sa metalnim zupcima kojim ćemo temeljito raščešljati dlaku oko vrata i repa. Na tim dijelovima je dlaka i najduža pa su tu i najčešća zaptljanja dlake.


BREED BOSERON - BOŠEŠKI OVČAR

Ti psi od davnina služe kao čuvari stada na visoravnima Francuske, osobito u pokrajini Beauce, po kojoj su dobili ime. Potječu od staroga francuskog ovčarskog psa oštre dlake. Izgled im se desetljećima malo mijenjao, pa su posebice omiljeni kod ljubiteIja tzv. prirodnih pasmina, koji cijene rustikalnost i prirodni izgled. Tome svakako pridonosi i mali broj pasa koji su uključivani u selekciju. Voli druženje i igru iako ponekad u njoj zna biti grub. Vjeran je i odan pratilac i prijatelj, a osobito je vjeran jednoj osobi. Ti psi imaju vrlo izrazen instinkt upravljanja stadom, pa i danas uspjesno služe pastirima u Francuskoj. Imaju i dobar njuh pa se njima koriste i pri pronalazenju gljiva. Sve te osobine čine ih odličnim službenim psima. Boseron je pas srednje veličine, robusne građe, snažan i mišičav, ali nije premasivan. Visina muzjaka je od 63 do 70 cm , a zenke od 61 do 68 cm. Ima iskren pristup, bez straha                                                                                                                                                 next