Make your own free website on Tripod.com
home
           home
         UVOD
Uvod
Povijest pasa
Graða pasa
Pasmine
Linkovi

    Pas je prva pripitomljena vrsta životinje i pratitelj čovjeka u svim dijelovima Zemlje još od kamenog doba.     Najstariji pronađeni kosturi psa stari su 12 tisuća godina.
Pas koji se čovjeku pridružio prije desetak tisuća godina danas je uz mačku najrašireniji kućni ljubimac u svijetu.  Gotovo 40 posto kućanstva u SAD, Australiji, Francuskoj, Belgiji i Irskoj drži psa; u Japanu, Njemačkoj, Austriji,     Švedskoj i Norveškoj ovaj se postotak kreće između 12 do 15.    Procjenjuje se da na području SAD i Zapadne         Europe danas obitava oko 90 milijuna pasa.  

dogs__dalmatian_runs_2_prv (6K)

bubi
    Priča o najstarijem četveronožnom sudrugu čovjeka počinje zapravo pojavom carnivora sisavaca koji pripadaju razredu zvijeri prije 50 milijuna godina. Iz toga dalekog razdoblja potječu i najstariji fosili životinja iz porodice zvijeri miacida - kratkonogih mesoždera dugačka tijela nalik vuku ili lasici s svojstvenim zubalom, koje nalazimo i u današnjih mesoždera. Gornja čeljust sastojala se iz šest razmjerno malih sjekutića, dviju snažnih kljova i šest kutnjaka, a donja čeljust iz šest sjekutića, dviju kljova, osam prednjih zubi i šest kutnjaka. Upravo se iz ove vrste razvio domaći pas (Canis familiaris) koji zajedno s vukom, kojotom, čagljem i lisicom pripada obitelji canidae. Kao obitelj, Canidae se pojavljuju sredinom tercijara prije 25 do 30 milijuna godina, a njezini članovi žive po svim kontinentima osim na Antarktiku - u pustinjama, hladnom sjeveru i dubokim šumama.


                                                                                                                                                  next